L3 op bezoek bij Marksaam

Op donderdag 20 maart trokken onze derdeklassers naar Marksaam.  Dit ligt maar dikke 100 meter verder dan onze school en toch was dit voor bijna iedereen een plek die ze alleen al eens van de buitenkant hadden gezien. We waren uitgenodigd door Marksaam en ‘de Oversteek’ om enkele activiteiten mee te doen met de cliënten van Marksaam. Een deel van onze kapoenen vond het wel een beetje spannend om met volwassenen en kinderen met een beperking in contact te komen. Maar toen ze hoorden dat die spanning en zenuwen wederzijds was, was het ijs al snel gebroken. Er werd aandachtig geluisterd en ook voor vragen stellen was er tijd.

Samen met de cliënten van Marksaam werden er soepgroenten gesneden: paprika’s, courgettes, aardappelen, … alles werd vakkundig in kleine stukjes versneden. Hier werd dan een hopelijk heerlijke soep van gemaakt. Onder de middag mochten wij daar bij onze boterhammen een beker van proeven. En ze was ook echt heerlijk. Met veel liefde gemaakt en dat smaakt, klopt hier volledig.
Een tweede activiteit was een half uurtje heerlijk relaxen in de snoezelruimte. Een zalige ruimte met zachte kussens, een waterbed, rustige muziek op de achtergrond, zachte lichten, … alles om tot rust te komen. Dit lukte voor de ene al wat beter dan voor de andere. Zeker de moeite want even ontspannen kan iedereen wel eens gebruiken.

Bij de derde activiteit leerden we alle SMOG begrippen die te maken hebben met soep maken en eten. SMOG staat voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Zo kwamen o.a. de woorden soep, honger, eten, mes, lekker, bord, … aan bod. Om de woorden verder in te oefenen werd er samen met enkele cliënten van Marksaam spelletjes gespeeld om de woorden in te oefenen.

Als laatste activiteit kregen we een rondleiding in het gebouw. Zo konden we de keuken ontdekken, de schuur waar men brieven in enveloppen steekt, touwtjes knipt, houten werkjes maakt, wafels bakt, … Maar ook mochten we even piepen waar de minderjarigen met een beperking de dag doorbrengen en wat voor activiteiten er met hen allemaal gedaan worden, naar de klas gaan, kine, … Hier werden de ogen uitgekeken. Dit ziet er echt wel anders uit dan onze klas.

Ik denk dat we zeker kunnen zeggen dat het een leerrijke voormiddag voor onze jongens en meisjes is geweest. Ze vonden het daarbovenop ook nog eens leuk, fijn, gezellig, spannend, anders, tof, …

We willen iedereen die deze voormiddag mee mogelijk heeft gemaakt heel hard bedanken.