L4: Musica

Maandag 27/11/2023 

Een beetje zenuwachtig maar … 

Dommelhof, here we come! 

Meester Lucas zorgde voor een aangename busrit als reisbegeleider van dienst. 

In de gietende regen laden we de koffers uit en brengen ze naar de ontspanningsruimte. Nadien gaan we meteen van start. We leren Amber, Sara en Dries kennen. We starten de activiteit in uiterste stilte en houden dit maar liefst een dik uur vol.  

Op het podium staan allerlei materialen die geluid voort brengen. Er hangt een mysterieuze sfeer. De zaal is helemaal donker en het is muisstil. Eén voor één worden kinderen aangeduid om met de materialen geluid te produceren. 

Na deze drukke voormiddag hebben we wel een lichte lunch verdiend. We vullen onze buikjes met lekkere balletjes met groentensaus, verse boontjes en heerlijke puree! We vulden dit nog aan met een vers groentenbuffet. Voor ieder wat wils dus.  

Na de middag konden we een eerste keer gaan spelen in het klankenbos. Het was er zo tof, dat verkennen we morgen zeker verder!  

We werden op een fijne manier in groepen verdeeld en ontdekten de pimpelkampioen onder ons. Daag zeker je zoon/dochter uit voor een potje pimpelen.  

In deze drie groepen mochten we deelnemen aan al 3 fijne workshops: zingen, dansen en samen musiceren op percussieinstrumenten. 

We sloten de dag af met een broodjesbuffet en gingen samen gezellig spelletjes spelen en tekenen.
We gaan moe maar voldaan slapen om morgen nog meer kleur (en minder regen) aan onze dag te geven.

Dinsdag 28/11/2023 

De kinderen zijn goed te bed gegaan en we werden gewekt door het stralende zonnetje!

Na een lekker ontbijt met cornflakes en sandwiches starten we met z’n allen met een opwarming in het atrium. We worden door de oefeningen extra bewust gemaakt van ons lichaam. 

Daarna volgen 3 sessies.  

Bij Sara maken we een muziekstuk met de materialen die we gisteren al gebruikt hebben. Vervolgens stappen we naar het bos om filmpjes te maken met iPads. We moeten beelden filmen die ons doen denken aan het muziekstuk dat we net gemaakt hebben. 

Bij Dries leren we een gek Indiaans muziekinstrument kennen. Daar maken we ook een muziekstuk met verschillende klankstaven. We moeten de klanken ook kunnen nazingen, in de juiste toon. Niet gemakkelijk! We luisteren naar elkaar en zingen elkaars muziekstukjes na. 

De derde sessie wordt door de klasleerkrachten en juf Katrijn gegeven. We geven een bal door in een bepaald ritme. Maar om in hetzelfde ritme te blijven moeten we ons serieus concentreren! We verzinnen zelf een beweging met de bal en een ritme in groepjes en laten het aan elkaar zien. 

’s Middags eten we kippenbilletjes en gebakken patatjes met appelmoes. Mmmmm… 

Omdat het zo’n mooi weer is trekken we naar de speeltuin om even te ravotten. Later pikken Dries en Sara ons op om een tocht in het klankenbos te maken. Dat was gisteren niet gelukt door het slechte weer. De reuzenfluit, de glazen kubus, het bibberbos en nog zo vele installaties hebben onze ontdekkingszin geprikkeld.  

We eten een ovenheerlijke lasagne en zijn dan helemaal klaar voor ons avondspel: cluedozoektocht in het donker (met zaklamp). We lopen de longen uit ons lijf en zijn na een flinke douchebeurt dan ook helemaal klaar om te gaan slapen. Slabobeliki!  

Woensdag 29/11/2023 

Enkele sportievelingen wagen zich ’s ochtends meteen aan een toertje lopen. Het regenweer van maandag zorgde voor een drassige ondergrond. We ploeteren door het bos en gaan enkele glibberige bruggetjes over. 

Wanneer de sportievelingen terug aankomen, huppelen de anderen net de ontspanningsruimte binnen. 

Met een stevig ontbijt kunnen we weer van start gaan. Er staan ook vandaag weer drie sessies op de planning.  

Bij Dries schrijven we een tekst en maken we zelf een lied.  

Bij Sarah bewegen we door de ruimte. Zo moeten we onder andere de kleinste van onze klas aan de overkant zien te krijgen zonder dat hij/zij de grond raakt. 

De derde sessie geven we zelf. We bekijken een filmpje over heardrops. Daarop zien we dat je overal klanken hoort. We gaan nadien aan de slag met onze ademhaling en met potten en pannen. Het wordt een mooi ritmisch spel. 

Met hotdogs als avondmaal zijn we helemaal klaar voor ‘De Notenclub’, het pareltje van juf Katrijn. We zoeken het quizteam dat het snelste een bestaand liedje kan herkennen aan een woord en dat vervolgens ook kan zingen. Het was een gezellige avond.
Moe maar voldaan kunnen we naar onze bedjes na een improvisatie-meditatie.  

 

Donderdag, 30 november 

Ook deze ochtend zijn enkele sportievelingen met meester Lucas toertjes gaan lopen in het klankenbos. 

Andere kinderen liggen nog lekker te dutten. Gelukkig zit iedereen net op tijd aan het ontbijt 😉. 

Vandaag bereiden we het toonmoment voor. De kinderen kiezen ’s morgens of ze gaan bewegen, trommelen of met de heardrops werken. Nadien wordt alles tot een mooi geheel gevormd.  

In de namiddag doen we allemaal onze zwarte kleren aan en gaan stilletjes de donkere ruimte binnen. Het toonmoment wordt een pareltje. Sarah en Dries blinken van trots en benadrukken meermaals hoe ’n leuke groep het is. 

’s Avonds geven de kinderen nog het beste van zichzelf op de bonte avond. Hier hebben ze lang op gewacht. Na leuke sketches, wat lachen, zingen en dansen, kunnen we moe maar tevreden ons bed in.